Stor efterfrågan på biomassa i hållbar industriomställning

Personer lyssnar på man i teknisk labbmiljö. Foto.
Fredrik Granberg, VD på LTU Green Fuels, presenterade pilotanläggningen för förgasning av bioprodukter till syntetgas och gröna bränslen. Foto: Stina Johannesson

2024-09-05

Stina Johannesson

Trees For Me:s studieresa till Luleå och Piteå uppmärksammade det stora behovet av biomassa i den hållbara industriomställningen med fokus på stål, metaller och andra produkter.

Marcus Öhman, professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet och projektledare för arbetspaketet som forskar på material och energi inom Trees For Me, var en av organisatörerna av studieresan.

– Omvandlingen av biomassa, från exempelvis snabbväxande löv, kan möjliggöra en konkurrenskraftig ersättning av fossila bränslen och fossila råvaror i processindustrin. Bioenergi kan kompensera för den oregelbundna vind- och solkraftsproduktionen och en potentiellt minskad kärnkraftsproduktion, och på så sätt bidra till ett flexibelt och robust energisystem. Dessutom förväntas produktionen av biobränslen öka under de kommande decennierna, eftersom det finns en potentiell efterfrågan på dessa gröna bränslen inom flyg- och sjöfartssektorn, framhöll Marcus Öhman.

Grönare metaller och bränslen

Många processindustrier efterfrågar biomassa på vägen till elektrifiering och i utvecklingen av nya material.

– Vi kan använda biomassa i nästan alla våra processer, sa Chuan Wang, chef för materialåtervinning och miljö, som tillsammans med Ida Heintz introducerade metallforskningsinstitutet Swerim. Institutet bedriver industriell forskning och utveckling av metaller, från råvaror till färdiga produkter.

På LTU Green Fuels fick besökarna lära sig mer om en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntetgas och gröna bränslen. VD Fredrik Granberg beskrev banbrytande processer och innovationsutveckling med syfte att ersätta fossil olja med gröna bränslen.

Komplexitet i forskning och processer för hållbara produkter 

– Att göra papper är enkelt, att göra bra papper är en vetenskap, sa guiden Peder Fahlman på Smurfit Westrock i Piteå, och anslöt till den gängse uppfattningen i processindustrierna om hur komplexiteten i träets egenskaper och andra aspekter påverkar processerna och slutprodukterna.

Personer i skyddskläder lyssnar på guide i industri. Foto.
Peder Fahlman guidar i Smurfit Westrock som tillverkar pappersbaserade förpackningar. Foto: Stina Johannesson

Potentialen i att använda biomassa både till industriella processer och i utvecklingen av nya material är enorm enligt resans industriella och akademiska representanter, och komplexiteten i forskningen och materialutvecklingen är lika omfattande. En av utmaningarna är att kunna bevara materialegenskaper vid övergången till mer hållbara processer.

– Vi behöver forska mer på både lövträ och barrträ för att lära oss mer om egenskaperna i råvaran, sa Fredrik Granberg på LTU Green Fuels.

– Vissa industriella processer kan inte elektrifieras helt eller kräver tillägg av kolatomer, till exempel kolbaserade metallreduktionsprocesser och kemiska raffinaderier, och det finns en stor framtida efterfrågan på biobaserade fossilfria råvaror, t.ex. biokol och biokemikalier. Biomassa kan också omvandlas till helt nya material, som elektroder, för energilagring, förklarade Marcus Öhman.

Snabbväxande löv del av lösningen

Marcus Öhman betonade att Trees For Me kan bidra med ny kunskap och kompetens för att avsevärt öka den biomassaproduktion som behövs för den gröna, industriella omställningen i Sverige.

– Eftersom vi redan idag upplever brist på skogsråvara i vissa områden finns det ett behov av att öka biomassaproduktionen från skogen. Snabbväxande träd kan vara ett avgörande bidrag till denna biomassaproduktion, konstaterade Marcus Öhman.

Sidansvarig: stina.johannesson@slu.se

2024-09-05